FAKTASIDOR

baddräkt jo
Badkläder

Den som är en ambitiös simhallsbesökare är behjälpt av slittåliga och inte minst klortåliga badplagg. För att kunna använda badkläderna mer än en säsong bör man se sig om efter ett varumärke som håller måtten. Italienska Aquarapid har koncentrerat sig på en kompromisslös kombination av design, färg, passform och klortålighet i valet av modeller och material.
Många av oss tillbringar delar av vår tid inom simhallens väggar. Ett stort utbud av aktiviteter, vänta-barngympa, babysim, simträning, motionssim, vattengympa, spa-aktiviteter och relax-kvällar är ett axplock av det som simhallar idag erbjuder. Vanligtvis kan alla familjemedlemmar, stora som små, hitta något som passar var och en under samma besök. Att aktivera sig i vattnet är en utmärkt motionsform som är skonsam mot kroppen då det inte belastar leder och man blir i princip viktlös i vattnet.

Innan lycrans genombrott använde man sig av ett kraftigare material i badkläder som exempelvis polyester, bomull eller polyamid. När lycran kom i början på 70-talet blev det en revolution inom simvärlden. Materialet formade sig efter kroppen och gav en utmärkt passform genom sin elasticitet.

Sedan hände något. Det hälldes alltmer klor och andra kemiska medel i bassänger och bubbelpooler för att minska bakteriefloran. Det ansågs nödvändigt av hygieniska skäl inte minst i bubbelpooler och äventyrsbad där det ofta är över 30 grader varmt. Plötsligt höll inte fibern i lycran lika bra för höga halter av bland annat klor. Detta kombinerat med +30° vatten, gjorde att nya krav ställdes på badklädestillverkarna och man började återigen tillverka badkläder i polyester, men då med en tillsats av polybutilen som gör badplagget mera följsamt.

Aquarapids materialbeteckning heter Defender och består av 47% pbt (polybutilen) och 53% polyester vilket är garantin för att badplagget är extra klortåligt. Kontinuerliga tester genomförs av våra material där man låter badkläderna ligga i +34° klorerat vatten. Efter 600 timmar är tyget och dess elasticitet, på Defender, helt oförändrad.

Vill du ha baddkläder som tål tuff miljö och regelbunden användning- köp en klortålig baddräkt från Vobis Livskvalitet!

Sömn/snarkning

Den 21 mars är det internationella sömndagen

Här kommer lite fakta kring snarkning och vad du kan göra för att undvika sömnbesvär

Ca 27 % av männen i Sverige är snarkare och 12 % av kvinnorna
Hur mycket snarkning det blir kan bero på ålder, vikt, alkoholvanor, ärftlighet, vilken sovställning man ligger i och hur trångt det är i luftvägarna. den som sover på rygg efter att ha druckit alkohol på kvällen och dessutom är överviktig och lite förkyld snarkar i högre utsträckning än den som sover på sidan, är normalviktig, är helt nykter och har fria luftvägar som ej är för torra.
I åldrarna 50-59 år snarkas det mest av någon anledning. Kan ev. ha att göra med att vi då väger som mest och har ganska hög alkoholkonsumtion.
Gomseglet dallrar och när luften sugs ner kan ljudnivån komma upp i 100 decibel. Snarkare sover sämre och vaknar inte utvilade och riskerar dessutom högt blodtryck pga sin snarkning. 4-8 % av alla män drabbas dessutom av OSAS (Obstruktiv Sömnapnésyndrom) och 2-4 % av alla kvinnor. Det kan röra sig om hundratals andningsuppehåll under en enda natt, stresshormonerna ökar, syresättningen minskar, hjärtat får jobba hårdare.

Vobis Livskvalitet kan ge dig tips om hur du undviker att sova på rygg (med olika kuddar och genom att sy fast bollar i pyjamas/nattlinne) och hur du kan minska dallringen av gomseglet (Ronfnyl med polysackaridlösning, pris 73 kr för 40-50 nätter), men övervikten och det för höga alkoholintaget måste den som snarkar lösa på egen hand!
För att sova skönt kan en del andra tips också vara på sin plats! Använd varma strumpor på natten, men ha svalt i rummet (16-19 grader). Ät inte precis innan du lägger dig utan 2-4 timmar före och det ska vara en lättare måltid än på dagen.
Varm mjölk och banan är bra eftersom det innehåller kalcium och magnesium. Dessa ämnen hjälper musklerna att slappna av. ta ett varmt bad, men ej för hett, innan du lägger dig. Ha ett riktigt mörklagt rum eller använd sovmask (pris från 50 kr) för att utestänga allt ljus. Även en klocka med digitala siffror kan medföra att det blir för ljust i rummet.
Meditera eller gör avslappningsövningar innan du ska lägga dig.
Associationsträning, kognitiv terapi och akupunktur, naturläkemedel och örtteer kan också hjälpa.
Prova helst med något av detta innan du söker läkarhjälp för att få sömntabletter och tänk på att det finns både insomningstabletter och tabletter för att klara av att sova hela natten utan att vakna så tidigt på morgonen. Många kan ju somna men vaknar för tidigt så berätta hur det är i ditt fall om du ska ta upp det med en läkare.

Sov sött!

Rörelseträning

Det är viktigt att träna rörlighet för att hålla muskler och leder smidiga, bibehålla och eventuellt öka sin rörlighet. När vi rörelsetränar så ökar blodcirkulationen, ledbrosket får bättre genomströmning, musklerna och bindväven tänjs. När vi tränar rörlighet minskar vi risken för skador eftersom musklerna och lederna blir smidigare. Vi lever i en tid med mycket stillasittande för många människor både på arbetet och fritiden och kroppen mår mycket bättre av att röra sig. Förutsättningarna för en bättre hållning ökar när vi rörelsetränar eftersom rörligheten förbättras.

 

Exempel på produkter till rörelseträning (förutom stretching):

Dragapparater att fästa på dörr- Sussy, Rosa draget, Gula draget

Gångstavar (med dem tränas även konditionen).

  

Kom ihåg: Har du fått ett träningsprogram av t.ex. sjukgymnast, arbetsterapeut, naprapat så följ det och rådfråga vid eventuella funderingar.



Styrketräning
 

För att bli starkare måste vi höja belastningen, viktigt att utgå från där individen befinner sig och att öka långsamt. Det är bra att träna så nära verkligheten som möjligt eftersom vi blir bra på det vi tränar. När vi tränar för att bli starkare ökar muskelmassan samt senor och ligament blir starkare. Ledbrosket belastas också och vi får bättre genomströmning. Vi bör tänka på att träna allsidigt för att skapa balans i kroppen. Både vårt fysiska och psykiska välbefinnande ökar vid styrketräning.

 

Exempel på produkter till styrketräning om du inte kan eller vill gå till ett gym:

Hantlar

Viktmanschetter

Träningsband i form av elastiska tunna 10cm breda band eller elastiska gummislangar.

Handträning 


Balansträning 

En god balans är bra för både unga och gamla för att förebygga skador och fall. Vår balans är beroende av balansorganen i öronen, synen, känseln och proprioceptionen (hur vi uppfattar vår kropp i rummet). Balansen är också beroende av vår rölighet och muskelstyrka allt hänger ihop med andra ord. Vi tränar vår balans genom att gå på ojämna underlag tillexempel ute i skogen. Det finns många träningsredskap för att träna balans i sittande, stående och gående.

 

Exempel på produkter till balansträning:

Balansplatta

Dyn-Air luftkudde (den kan man både sitta och stå på)

Get-On balansplatta

Bobathboll

 

 
Träningsprogram vid tennisarmbåge

Lateral epikondylagi

Genomför träningen 1 gång per dag under 12 veckor. Reservera gärna en specifik tid på dagen eftersom regelbundenheten är väsentlig för resultatet.

Om du har ett handledsstöd använd detta på natten för avlastning och vila.
Ligg ej med armen under huvudkudden och undvik att sova med armarna maximalt böjda eftersom cirkulationen till armen minskar då.

Stretcha före och efter träningen och gärna då och då under dagen. Stretching ger syrerikt blod till muskulaturen, minskar spänningen och ökar läkningsfärmågan.

Styrketräningen stärker muskler och senor som är påverkade.

Undvik de rörelser och grepp som utöser smärtan.

A.  Stretching

Vrid in höger arm, böj upp handflatan. Knäpp vänster hand i höger hand.
Böj upp höger hand men rak armbåge tills det stramar på höger underarms utsida. Håll kvar 20-30 sekunder.

B.   Träning

Värm upp före träningen genom att rita alfabetet i luften eller passa på när du är varm t.ex efter promenad, dusch mm.

Startvikt: 0.3-0,5 kg

Öka belastningen med 1 dl vatten per vecka.

Utgångsläge:
Sitt med underarmen på ett bord med armbågen böjd i 90 grader och handen med handflatan nedåt utanför bordskanten.
Håll vikten i handen.
Sänk vikten långsamt.

Ta över vikten med den friska handen och lyft upp den onda armen/handen till toppläge.

Upprepa rörelsen 3 X 15 gånger.

Behandlingen får ge ökad smärta i form av träningsvärk som mer eller mindre går över till dagen efter.

Räkna med en behandlingstid på 3 månader. Det tar ofta 2 månader innan man får effekt.